Kyjovští florbalisté si premiéru na Prague games užili

První prázdninový týden mají všichni florbaloví nadšenci zatržen v kalendáři červenou barvou. V Praze se totiž koná největší mezinárodní florbalový turnaj mládeže na světe Prague games. Letošního již 13. ročníku se poprvé v historii zúčastnili i kyjovští florbalisté. Na základě přihlášených hráčů jsme museli zvolit kompromis a nakonec tým přihlásit do silně obsazené skupiny B 14. Los nám ve skupině D přisoudil už ve skupině atraktivní soupeře kromě českých týmů FbK Horní Suchá a Panthers Praha ještě švýcarský Floorball Köniz a švédský tým IK Zenith team Isak. Jak ukázal pozdější postup soupeřů pavoukem play off, patřily všechny tyto týmy do lepší poloviny všech účastníků. To jsme ale naštěstí před turnajem netušili.

V úterý 5.7. po obědě odcestovalo vlakem z kyjovského nádraží celkem 11 hráčů a 2 gólmani, tedy tým tvořený zhruba půl napůl staršími a mladšími žáky. Mati Mrkus se sice zúčastnil, ale vzhledem k dlaze na ruce hrát nemohl. Po ubytování na hotelu si celý tým odskočil do vedlejší restaurace na večeři. Na hotelu totiž na nás „zapomněli“ a po večeři hned na kutě. Ve středeční sváteční ráno se stávalo brzo. Už v 7 šel celý tým na snídani, abychom vzápětí vyrazili na cestu do haly. Ta se neobešla bez nesnází v podobě dlouhého čekání na jednotlivé spoje. Do haly jsme tak dorazili na poslední chvíli a hned bez rozcvičení šup na prvního soupeře Horní Suchou. Začátek utkání byl poznamenán nerozehráním a soupeř šel rychle do vedení. Naděje nám svitla v polovině první půle (turnaj se hrál 2*15 min), kdy Michal Rotrekl po rozehrání z rohu snížil na 1:2. Jenže před koncem poločasu si soupeř z naší branky udělal střelnici a zvýšil vedení na 1:7. Do druhé půle nastoupil do brány místo Máry Mára (Švábíka nahradil Šivel) a ani on to neměl jednoduché a čelil přívalu střel na naší branku. Přesto se nám za stavu 1:10 podařilo svítit ještě jednu branku. Autorem byl Matěj Michalčík. To však bylo z naší stany vše. Soupeř ještě v závěru utkání zvýšil na konečných 2:12.

Do druhé utkání trenéři řádně zamíchali se sestavou. Dalším soupeřem byl vítězný tým naší skupiny švýcarský Floorball Köniz a do brány nastoupil jako první Mára Šivel. Naší kluci zejména v první půli předváděli, podporování hlasitým povzbuzováním, výborný florbal s dobrou obranou a v polovině utkání tak na ukazateli solidní výsledek 0:3. V druhé půli nás soupeř přitlačil ještě více a utkání se polovině druhé půle zlomilo. Škoda, výsledek 0:12 je až příliš krutý.

Po tomto utkání jsme se šli posilnit na společný oběd s fanoušky do nedaleké restaurace a po obědě jsme si krátce odpočinuli v přilehlém dětském parku. Posledním soupeřem prvního hracího dne byl švédský tým IK Zenith. Právě v úvodu utkání s tímto soupeřem bylo vidět, jak náš tým šel během turnaje nahoru. Soupeř šel sice opět do vedení. Ale pak se hra srovnala a několikrát se i naši hráči ocitli v dobré pozici před soupeřovou brankou a jednou se dokonce i zablýsklo, to když se trefil Honza Goliáš. Přesto byl stav po první půli 1:4 pro soupeře. Do druhé půle jsme moc chtěli utkání zdramatizovat, ale konec našich snah přivedla nešťastná teč Matěje, která skončila v naší brance. Soupeř si pak utkání pohlídal a dovedl k vítěznému konci 1:7.

U haly opět rychle na hotel na večeři, chvíli kouknout na fotbalové ME a zase hned do postele. Ve čtvrtek nás čekaly další utkání. První bylo s naším posledním soupeřem ze skupiny s Panthers Praha. Soupeři možná pod dojmem našich předchozích výsledků si mysleli, že utkání bude procházkou kolem Vltavy. Opak byl pravdou a minimálně celou první půli, jsme byli Pantherům vyrovnaným soupeřem. Škoda, že se nám zejména v první půli nepodařilo vstřelit branku, mohli jsme dostat soupeře pod větší tlak. Tomu se ke konci utkání podařilo využít drobná zaváhaní v obraně a upravit výsledek na konečných 0:4.

Ve skupině jsme tak skončili bez bodového zisku na posledním místě a po společném obědě a odpočinku v krásném sportovním areálu ZŠ v Kunraticích nás čekal ve večerním utkání play off soupeř z vedlejší skupiny Mocní Tuleni Podbořany. Už před utkáním byla na části týmu viditelná únava z náročného programu a tepla, které ve čtvrtek odpoledne nastalo venku. Přesto šli kluci do utkání s odhodláním navázat na předchozí výkony zejména proti Pantherům. Jenže Tuleni ovládli utkání již od jeho začátku. Po rychlém gólu dostali šanci na přesilovou hru a po jejím skončení udeřili znovu. Zlom v utkání nastal po nešťastném faulu Honzy, který spíše než by chtěl faulovat, o soupeře zakopl a následné vyloučení neunesl a za seknutí florbalkou do mantinelu dostal ještě osobní trest. I dlouhé 4 minutové oslabení se nám podařilo přežít bez úhony. A soupeř opět skóroval až při plném počtu hráčů na hřišti. Honza však citelně chyběl v prvním útoku. V druhé půli jsme se už na žádný velký odpor nezmohli a soupeř si tak pohlídal výhru 0:6.

I když výsledkově to vypadá na propadák, je nutno říci, že polovinu týmu tvořili hráči od 2 až 3 roky mladší než soupeři a zejména pro ně to byla obrovská zkouška ohněm., v níž nutno říci obstáli se ctí, neboť celému týmu nelze upřít bojovnost a snahu, ale hold soupeři byli letos nad naše síly. Přesto je to pro všechny, včetně nás trenérů, velká zkušenost a rozhodně se už těšíme na příští rok.

Smutní a unavení jsme z haly opět pospíchali na večeři na hotel a znovu na fotbal. Ráno jsme sice vstávat nemuseli, neboť pátek jsme už měli volný den, ale celý tým se rozhodl jít povzbudit Natku, která hrála za Znojmo a právě v pátek dopoledne ji čekal v play off silný soupeř ze Lerum team ze Švédska. Holky se statečně držely a v první půli byl výsledek 0:0. V druhé se štěstí přiklonilo na florbalky soupeřek. Po shlédnutí utkání holek, jsme se na chvíli zastavili ve florbalovém obchodě a potom už honem na bobovou dráhu na Proseku. Zde si kluci užili skvělou zábavu. Z bobové dráhy jsme seběhli z kopce dolů do galérie Harfa, kde byl na páteční večer připraven pro účastníky turnaje zábavní program. Více zábavy si ale kluci našli v síni slávy českého hokeje, kde strávili téměř 2 hodiny. Po večeři v Burger Kingu jsme se rozhodli pořídit si společnou fotku na střeše galérie, a když jsme vyšli ven, koho jsme tam nenašli, Natku a její spoluhráčky ze Znojma. Ty se naším klukům za mohutné povzbuzování při utkání se Švédkami odměnili společným tancem. Nakonec to byl super podvečer. A z Harfy opět metrem zpátky na hotel a v sobotu ráno hurá domů.

Kromě malého zdržení, když nám v Brně ujel přípoj do Kyjova a museli jsme necelou hodinku počkat na další dopadlo vše O.K. a půl 4 odpoledne naše první výprava na Prague games skončila společným pokřikem 3,2,1 HU!

Výsledky skupina B14:

FBC Dragons – FbK Horní Suchá                            2:12 (1:7)

FBC Dragons – Floorball Köniz                               0:12 (0:3)

FBC Dragons – IK Zenith                                        1:7 (1:4)

FBC Dragons – Panthers Praha                              0:4 (0:1)

Výsledky play off:

FBC Dragons – Mocní Tuleni Podbořany                            0:6 (0:3)?

Kanadské bodoování:

Goliáš Jan                        2 (1+1)

Rotrekl Michal                1 (1+0)

Michalčík Matěj              1 (1+0)

Švábík Filip                       1 (0+1)

Sestava:

gólmani: Švábík Marek, Šivel Marek

hráči:  Rotrekl Michal, Šnéweis Jaroslav, Michalčík Matěj, Švábík Filip, Jan Goliáš, Hochman Vojtěch, Kundrata Libor, Grabovský Daniel (Gregorovič Jakub), Plaček Filip, Kozák Tomáš

trenéři: Mrkus Martin, Grabovský Roman, Blata Jakub

Děkuji všem hráčům za chování a výkon během turnaje. Děkuji paní Goliášové, Šivelovým a Kozákovým za podporu v hledišti. I když jich nebo tolik jako Švédů rozhodně je bylo slyšet stejně.

Pár fotek můžete vidět na webovkách a na utkání se můžete podívat na těchto odkazech (v závorce jsou uvedeny cca časy záznamu, kdy hraje náš tým.

https://www.youtube.com/watch?v=_Qff_HEpFTw   čas 1:00:00

https://www.youtube.com/watch?v=nrZ_UQFiUdA čas 3:40:00

https://www.youtube.com/watch?v=qJJL5vsV3WY čas 1:30:00, 5:40:00, 11:30:00